Acum ceva timp am aflat de o mică povestioară a unui club de noapte. Proprietarii lui doreau să celebreze deschiderea clubului cu o petrecere de neuitat. Ei îşi doreau să trimită invitaţii personale la fiecare VIP şi altor posibili viitori clienţi fideli. Clubul a trimis o pastilă albastră aşezată într-o cutie pentru inel, din catifea neagră celor invitaţi. Instrucţiunile de pe cutie spuneau: “Puneţi pastila în apă caldă, amestecaţi şi lăsaţi să se dizolve.” Când era pusă în apă, capsula se dizolva lăsând în urmă o bucăţică de celofan cu data, ora şi locul, care plutea la suprafaţă. Invitaţiile au costat foarte puţin, iar petrecerea a fost un succes.

Ce foloase putem extrage din această mică povestioară?

UNU + UNU = UNU

Patronii clubului de noapte au cochetat cu 2 concepte. Invitaţie şi aspirină. Când procesul de gândire a luat sfârşit pentru ei şi au ajuns la o concluzie, rezultatul a fost unul singur. O invitaţie inedită care se dizolva în apă precum o aspirină efervescentă.

Ne este cunoscut faptul că dacă adăugăm unei picături de apă încă o picătură de apă, obţinem doar o picătură de apă, nu două. În acelaşi fel când adăugăm un concept altuia, obţinem un sigur concept, nu două.

Mintea noastră a fost uşor învăţată să înţeleagă combinaţiile verbale. Ele sunt cuvinte care au înţeles de sine stătător, dar şi în combinare cu alte cuvinte. De exemplu: “carte de vizită”, “telefon mobil”, “apă minerală”, “hârtie creponată”, “ceas electronic”, etc.  Aceste exemple de amestecuri verbale reprezintă felul în care un concept este format consolidând şi articulând două concepte ca unul.
O mare parte a gândirii creative presupune combinarea ideilor, bunurilor sau serviciilor până atunci fără legătură şi transformarea lor în ceva nou. Esenţa creativităţii constă în combinarea de idei şi găsirea a cât mai multor conexiuni între concepte foarte diferite.

Să luăm exemplul scenelor sau podiumurilor care se montează pentru spectacole, urmând ca apoi să fie demontate pentru a fi transportate în altă parte. Aparent nu există nici o conexiune aici, ci doar un concept inteligent gândit de cineva. Dacă analizăm mai bine, putem observa că dacă combinăm cele două concepte: podium/scenă + Lego, ajungem la rădăcină.

UNU + UNU = UNU este un instrument de combinare al ideilor sau cuvintelor care te poate ajuta să-ţi dezvolţi latura creativă.

Urmează cei 5 paşi şi vei reuşi întotdeauna să vii cu o idee genială pentru munca ta:

  1. Scrie cât mai multe cuvinte din domenii diferite pe cartonaşe micuţe sau bileţele de hârtie (pe fiecare bileţel/cartonaş trece câte un singur cuvânt).
  2. Pune-le pe toate într-un bol (dacă nu ai un bol acasă poţi încerca cu un fes).
  3. Gândeşte-te acum la ceea ce vrei să faci şi scrie pe un alt bileţel într-un singur cuvânt problema sau nevoia ta (dacă observi cazul din povestioara de mai sus, clubul avea nevoie de invitaţii).
  4. Extrage un singur cuvânt din bol şi vezi cum se poate combina cu nevoia ta pentru a găsi soluţia pe care o cauţi. Nu renunţa uşor la bileţele, schimbă-le doar dacă nu poţi genera nici o idee cu ele.
  5. Poţi încerca o versiune mai avansată: extrage 2 bileţele din bol şi combină-le cu cel pe care scrie nevoia ta.

 

Dacă nu ai nevoie să rezolvi nimic, te poţi distra încercând să inventezi lucruri noi pentru societate. În cadrul experimentului cu bolul, extrage pur şi simplu 2 cuvinte la întâmplare şi vezi cu ce invenţie poţi veni.

Mult succes!

Aştept să-mi scrii părerea ta şi ce soluţii/invenţii ai reuşit să generezi.