În martie 2019 am fost în Filipine. O vacanță mult așteptată după aproape 1 an de muncă cu 6 zile pe săptămână. Am stat 9 zile în El Nido, Palawan.

Printre multe alte activități uimitoare și aventuri turistice am ales să facem și SCUBA Diving pentru prima dată-n în viață.

SCUBA înseamnă Self-Contained Underwater Breathing Apparatus. Deși în traducere directă ar însemna aparat de respirație subacvatic cu autoconservire, eu consider că scufundarea înseamnă în traducere directă o altă lume de explorat.

Și DOAMNE ce lume!

Corali, rechini, peștișori colorați, căluți de mare, steluțe vii, țestoase sau meduze. Sub apă totul este o loterie a șansei de a te minuna de ceva. Dacă tragi biletul norocos le poți vedea pe toate laolaltă într-o singură scufundare.

Stea de mare albastrua

Pestele clovn. Nemo Fish

Cu toate că mergem destul de des la snorkeling și avem propriile măști (similare cu acestea http://bit.ly/2uvzeFC), SCUBA este diferit și mult mai serios. Îți oferă o libertate enormă și îți permite să explorezi locuri pe care altfel nu ai putea.

Cât costă să faci SCUBA Diving?

Pentru că nu am raspuns pe vlog la întrebarea cât costă să faci SCUBA Diving în Filipine, voi raspunde aici pe blog.

Am plătit 4800 PHP (Philippine peso) pentru o persoană. Un total de 9600 PHP pentru 2 persoane. Echivalentul a 390 RON / 92 USD de persoană.

Am avut incluse 3 tuburi de aer comprimat, fiecare folosit pentru 1 scufundare de 40min – 1oră. Deși prima dintre ele a fost doar de pregătire, celelalte 2 au fost scufundări cu explorare liberă.

În acești bani a fost inclus prânzul, deplasarea cu barca, pregătirea și echipamentul special.

În Filipine este probabil cel mai ieftin din toată lumea. Aici îți poți lua licența de scafandru PADI, care este recunoscută internațional cu doar 300$.

Deși aparent pare foarte complicat, odată ce primești instrucțiunile necesare și ai parte de o sesiune de pregatire sub apă, SCUBA Diving este foarte ușor pentru orice doritor. De ex: Andreea nu știe să înoate și se panichează foarte ușor, însă cu toate acestea s-a descurcat de minune la SCUBA Diving.

SFATURI PENTRU SCUBA DIVING

  1. Singurul lucru de care avem nevoie sub apă este aerul. În cazul în care intervine panica pentru că ți-a căzut masca sau ți-a intrat apă în ochi, încearcă să respiri relaxat pe gură prin tub – nu îți folosi nasul. Nu trebuie să vezi ca să poți respira.
  2. Imortalizează momentele – Nu uitați să vă achiziționați o cameră care filmează și face poze sub apă. Recomandarea mea este asta – bit.ly/2O1ebng – pentru că are o stabilizare foarte bună care te ajută obții imagini video fară să tremure precum câinele la veterinar. Sub apă nu vei putea să ții camera foarte drept fără să o miști.
  3. Întotdeauna atașat vestei vei avea la dispoziție un buton care îți umflă automat vesta. Doar în cazul în care este necesar accesează acel buton. El te va duce extrem de repede la suprafață. Înainte de a începe scufundarea întreabă-ți instructorul dacă este sigur să faci asta. Deasupra apei pot trece bărci cu motor de viteză mare care te pot sfâșia dacă nimerești în motorul cu elice. Nu vrei să ajungi hrană pentru pești.

SCUBA Diving vlog

Nu am reușit să adun foarte multe cadre pentru acest vlog. Am decis să vă arăt, în limba engleză, cum arată pe scurt teoria unui instructor filipinez legată de SCUBA Diving și cateva momente de sub apă.

Un vlog mai vechi de la Snorkeling.

Dacă tot am abordat subiectul legat de scufundări și snorkeling, mi-am amintit că am făcut în trecut un scurt vlog de la Snoopy Island din Fujairah, UAE.