“Aşa cum îţi este mintea

Îţi este şi căutarea;

Vei găsi ceea ce doreşti.”

(Robert Browning)

Ne este cunoscut faptul că, odată cu apariţia internetului şi instalarea erei digitale, tot mai puţini oameni recurg la cititul cărţilor. Fie că sunt analize, sisteme filosofice, romane sau cărţi de câteva kilograme, ele ajung să fie sintetizate în câteva rânduri. Am ajuns în momentul în care oamenii îşi trag învăţăturile din CITATE şi nu au nevoie de toate informaţille pe care le prezintă autorul în carte.

*Eu personal nu sunt de acord cu renunţatul la cititul de cărţi şi preluarea ideilor principale. Prefer aventura lentă a parcurgerii de pagină cu pagină, dar fiecare are dreptul la propria metodă de învăţare.

Am asistat la multe traininguri şi cursuri susţinute de coach, antreprenori sau antrenori în diverse domenii care îşi bazează întreaga prezentare pe citate celebre. Să nu mai vorbim de speakeri motivaţionali şi curentul New Age. Aparent oamenilor le place să fie inspiraţi, iar un citat bun este cel mai bun vorbitor inspiraţional din istorie.
Dacă validăm faptului că citatele şi autorii celebri pot inspira oamenii aproape la orice nivel, atunci înseamnă că putem folosi această tehnică în avantajul nostru.

Este vorba despre o activitate, care dacă este practicată des, ajunge să-ţi rezolve foarte uşor problemele la care nu găseşti soluţii.

MUZEUL ÎNŢELEPŢILOR!

Muzeul înţelepţilor constă în aducerea laolaltă a tuturor persoanele care pe tine te inspiră, urmând ca apoi să le ceri sfatul. Pe aceste persoane le vei plasa într-un muzeu, adică în camera ta sau la locul de muncă.

Cum vei face asta?

  1. În primul rând alege-i pe toţi cei care, răposaţi sau vii, reali sau inventaţi, îţi plac dintr-un anumit motiv. Notează câte un nume pe o singură hârtie sau pe un cartonaş colorat (sticky notes sau notes).
  2. Plasează-i undeva (pe un panou de plută, o tablă sau pur şi simplu lipeşte cartonaşele de un perete).
  3. Cercetează acum pentru fiecare în parte care sunt maximele şi citatele care au fost preluate de la ei şi observă care îţi plac cel mai mult şi care rezonează cu tine.
  4. Notează toate citatele de la fiecare pe cartonaşe colorate (notes/sticky notes, etc.). Notează câte minim 3-4 citate pentru fiecare persoană pe care ai ales-o.
  5. Plasează acum fiecare citat spus de cineva sub numele lui (pe acel panou sau perete). Dacă nu ai loc le poţi pune unele peste altele şi lasă cartonaşul cu numele autorului să fie primul.

creativity-takes-courage-henri-matisse-inspirational-quote
Ce vei face mai departe?

Când ai o provocare, consultă-ţi muzeul înţelepţilor. Alege un înţelept şi gândeşte-te cum ar rezolva el provocarea pe care tu o ai. Încearcă să te pui în pielea lui şi imaginează-ţi cum ar rezolva el provocarea (prin cunoştiinţele pe care le are).
Dacă provocarea persistă, iar tehnica nu funcţionează, atunci ia pe rând câte un citat şi vezi ce îţi spune. Notează pe hârtie toate gândurile care îţi vin atunci când te gândeşti la citatul respectiv şi vezi cum le poţi lega de problema sau provocarea ta (este foarte importantă notarea într-un carneţel a gândurilor, te ajută să previi uitarea).

Acordă timp, soluţiile bune au nevoie de timp. Acordă minim 10 minute pe autor/citat, iar dacă nu găseşti soluţia treci mai departe la celălalt.

Dacă te aştepţi să găseşti idei în gândurile şi cuvintele celorlaţi şi vei crede că este posibil, atunci vei găsi.

În muzeul meu se găsesc nume precum:

H.D. Thoreau, Ken Robinson, Nelson Mandela, Richard Branson, Iisus, Seneca, Steve Jobs, Leonardo da Vinci, Platon, Neale Donald Walsch, Robin Sharma, Sherlock Holmes.

Lasă-mi un comentariu şi spune-mi ce nume se găsesc la tine în muzeu?