De unde s-a înfiripat gândul unui TEDx la Galaţi?


În luna mai a anului 2013 plecam, împreună cu Daniel, cu trenul spre Bucureşti la un eveniment intitulat TEDxCaleaVictorieiED. Eram familiarizat cu conceptual TED, fiind un fan al filmuleţelor de pe YouTUBE, în urma cărora încercam să aplic cât mai multe în viaţa personală. Ajuns în Bucureşti, am participat pentru prima oară la un eveniment TEDx cu vorbitori care nu se derula pe ecranul laptopului meu. Mi-a plăcut atmosfera, oamenii care participau şi faptul că aveai libertatea să interacţionezi cu vorbitorii în pauze.

La vremea respectivă aveam în plan, împreună cu Alexandru Daniel Popa şi Andrei Chiriac, 2 foşti colegi dintr-un alt ONG şi 2 prieteni foarte buni să înfiinţăm o Asociaţie cu scopul de a crea şi menţine un mediu nonformal de educaţie pentru tineri. Ajunşi acasă, am terminat actele pentru înfiinţare şi ne-am apucat de un prim proiect pentru elevi de liceu, care s-a încheiat în luna februarie a anului 2014.

Imediat după, ne-am adunat la o masă şi am discutat despre următoarele planuri de viitor. Aici a apărut TEDxGalaţiED. Am început să studiem documentaţia necesară pentru a putea obţine o licenţă TEDx şi ne-am apucat de lucru. Am stabilit ca Daniela Popovici să fie coordonator de proiect, iar pe 1 iunie 2014 am trimis toate documentele necesare celor de la TED şi am aşteptat răspunsul lor, concentrându-ne pe alte proiecte.

Dezamăgirea a fost că nu primeam nici un răspuns din partea lor, iar evenimentul era planificat să se întâmple pe 5 octombrie 2014, de ziua mondială a educaţiei. Am tot aşteptat până în luna septembrie, când ne-am decis că trebuie să renunţăm la idee, întrucât nu primisem încă nici un răspuns din partea oficialilor TED.

Întâmplător, am deschis adresa de e-mail pe care o creasem special pentru TEDxGalaţiED şi am rămas uimit. În noiembrie 2014 am primit răspunsul pozitiv. Aveam licenţa şi aveam la dispoziţie 1 an să facem evenimentul. Am stabilit împreună data de 21 februarie 2015 şi ne-am apucat de treabă. Primul pas a fost să recrutăm o echipă de voluntari. Celelalte sunt istorie.

ted

Pe 21 februarie 2015 la Universitatea Danubius din Galaţi peste 120 de persoane au participat la TEDxGalaţiED. În sală au fost de la elevi de liceu şi studenţi până la învăţători şi profesori universitari. Dintr-o data toată lumea părea interesată de educaţie. Am rămas uimit să văd că oamenii îşi doresc o schimbare, vor să vadă exemple de bune practici şi chiar vor să se implice în construirea unor modele educaţionale diferite.

ed

Tema evenimentului a fost: Education in a colorful spectrum, iar durata lui a fost de 8 ore cu 4 pauze. Fiecare pauză a delimitat un bloc de sesiuni gândit pentru a transmite ceva. În cadrul fiecărei sesiuni au existat 3 vorbitori şi 1 filmuleţ transmis de pe canalul oficial TED. Ele au fost repartizate astfel:

  • Culori personale: Despre importanţa educaţiei pe parcursul întregii vieţi. Această creştere a noastră poate fi îndrumată cel mai bine prin auto-educaţie, coaching şi artă.
  • Culori pentru grup: Despre importanţa comunităţilor. Care este puterea unei comunităţi, cum putem să construim una, cum o putem menţine şi care sunt activităţile pe care le putem desfăşura pentru a deveni funcţională.
  • Culori prin prisma de cristal: Despre importanţa inovării în educaţie. Cum putem inova şi cum putem construi modele alternative de succes. Am analizat diferite tipuri de învăţare din cadrul unor ONG-uri în care se pun în practică diferite programe de educaţie, care au rezultate pozitive şi de impact.
  • Un curcubeu la orizont: Despre importanţa nevoii de a îmbunătăţi sistemul educaţional actual. Care sunt modalităţile prin care se poate îmbunătăţi atât calitatea sistemului educaţional, cât şi a modului de livrare a informaţiilor necesare dezvoltării personale. Această schimbare în tehnicile tradiţionale poate reprezenta un prim pas, astfel încât, sistemele alternative să devină cele formale.

Printre vorbitori s-au aflat nume precum: Ştefan Pălărie, Marian Staş, Dr. Steve Michael, Andrei Popescu, Ana Răducanu, Maximilian Dobrescu, Simona David Crisbăşanu, Daniel Zărnescu, Vlad Dumitrescu, Violeta Maria Caragea, Jean Baptiste, Florin Demian şi Adrian Miu.

1779087_10153155984303487_1947957779071767380_n

Pe lângă discursuri şi pauzele de networking, ceea ce a făcut evenimentul mai picant a fost un mic spectacol de Drumming în care a fost implicat şi publicul. De asemenea, în pauze a fost organizată o sesiune foto de tipul Dear World: Romania, susţinută de cei de la GRASP Romania, în care cine dorea putea să transmită un mesaj prin intermediul corpului său şi a artei foto.

r

Părerile celor din jur au fost foarte pozitive cu privire la eveniment. Oamenii au fost mulţumiţi de organizare şi de discursurile speakerilor. Eu încă nu sunt mulţumit. Îmi doresc ca tot ceea ce au auzit/văzut participanţii acolo să transmită mai departe şi nu numai. Îmi doresc să fac un post-eveniment, în care să ne adunăm câteva grupuri de oameni cu care să construim împreună initiative pentru comunităţile în care trăim.

Mă întreba Ştefan Pălărie, unul dintre vorbitori, în noapte de dinaintea conferinţei, care este cel mai mare vis al meu cu privire la TEDxGalaţiED. Visul meu este să adun aceşti oameni într-o întâlnire de după şi să punem la cale lucruri măreţe pentru educaţie. Şi nu doar să le punem la cale.

Update dupa 2 ani..

Adrian Radion TEDx

 

Pe 7 octombrie 2017, es-sphere a organizat a 2a ediție la Galați, eveniment în cadrul căruia am fost invitat ca vorbitor pe tema: “Time’s up! Take a decision now”


Discursul meu se poate revedea aici: