Fabula este redată din cartea: “Săptămâna de lucru de 4 ore. Evadează de la rutina 9 a.m.-5 p.m. şi alătură-te noilor bogătaşi.” de Timothy Ferris, Editura Minerva 2011.

Un om de afaceri american şi-a luat o vacanţă într-un sătuc mexican situat pe o coastă, la recomandarea medicului. Incapabil să mai adoarmă după un telefon urgent de la birou în prima dimineaţă, a plecat la o plimbare pe chei, să-şi limpezească minţile. O barcă mică, în care se afla un singur pescar, a tras la mal, iar înăuntru se aflau câţiva toni mari. Americanul l-a complimentat pe pescar pentru calitatea peştilor..

– Cât ţi-a luat să-i prinzi? A întrebat americanul.

-Doar puţin timp, a răspuns mexicanul, într-o engleză surprinzător de bună.

-De ce nu ai stat mai mult, să prinzi mai mulţi peşti? a întrebat americanul.

-Am destul pentru familia mea şi cât să dau câtorva prieteni, a răspuns mexicanul în timp ce punea peştii într-un coş.

-Dar… ce faci în restul timpului?

Mexicanul l-a privit şi a zâmbit.

-Dorm târziu, pescuiesc puţin, mă joc cu copiii mei, îmi fac siesta cu soţia mea, Julia, şi seara ies la plimbare prin sat, unde beau vin şi cânt la chitară cu câţiva amigos. Am o viaţă plină şi ocupată, senor.

Americanul a râs şi a luat un aer arogant.

-Domnule, am masterat la Harvard şi te pot ajuta. Ar trebui să petreci mai mult timp la pescuit şi, procedând astfel, să cumperi o barcă mai mare. Cât se poate de repede, ai putea să cumperi mai multe bărci şi să faci mai multe transporturi. În cele din urmă, ai ajunge să ai o flotă de bărci de pescuit.

În loc să-ţi vinzi peştele unui mijlocitor, a continuat el, l-ai vinde direct consumatorilor, iar în final, îţi vei deschide propria fabrică de conserve. Ai controla producerea, procesarea şi distribuţia. Va trebui să părăseşti acest sătuc de coastă, bineînţeles, şi să te mulţ în Mexico City, mai apoi în Los Angeles şi în cele din urmă la New York, de unde să-ţi poţi conduce cum se cuvine antrepriza în extindere.

-Dar, senor, cât va dura aşa ceva? a întrebat pescarul mexican.

-15-20 de ani, maxim 25, a replicat americanul.

-Şi atunci ce se va întâmpla, senor?

Americanul a râs şi i-a spus:

-Acum vine partea cea bună. Când vine timpul potrivit, vei putea face o Ofertă Publică, vei vinde acţiunile companiei tale şi vei deveni foarte bogat. Vei câştiga milioane.

-Milioane, senor? Şi apoi ce se va întâmpla?

-Apoi te vei retrage şi te vei muta într-un sătuc de pescari de pe coastă, unde vei dormi până târziu, vei pescui puţin, te vei juca cu copiii, îţi vei face siesta cu nevasta, serile vei ieşi la plimbare prin sat, vei bea vin şi vei cânta la chitară cu amigos ai tăi…